با گسترش فناوری و افزایش سرعت تبادل اطلاعات ، استفاده از تکنولوژی جهت سهولت در انجام امور جاری هر شرکت و سازمانی الزام بیشتری پیدا کرده است. برای مثال ، چک نویسی که بصورت سنتی با با قلم انجام میشد، امروزه می تواند با پرینترهای مخصوص چاپ چک ، با سرعت و امنیت بالا و بدون خط خوردگی و ناخوانایی صورت پذیرد. علاوه بر چاپ چک ، این پرینترها امکان چاپ بر روی انواع فیش های واریز برداشت بانکی ، حواله های بانکی ، سفته ، پاکت و دفترچه را هم فراهم می کنند.
برای شروع ، بهتر است ابتدا انواع پرینتر را بررسی کنیم و سپس به معرفی بهترین مدل پرینتر چک بپردازیم.
معرفی انواع متدهای پرینت
برای انتخاب بهترین متد چاپ جهت انجام چاپ چک ، بهتر است ابتدا مروری اجمالی بر انواع تکنولوژی های چاپ داشته باشیم و سپس بر اساس آن نسبت به انتخاب بهترین تکنولوژی اقدام کنیم. بصورت عمومی سه نوع تکنولوژی و فناوری برای چاپ وجود دارد:
- چاپ لیزری ( LaserJet )
- چاپ سوزنی ( Dot Matrix )
- چاپ جوهرافشان ( InkJet )
پرینتر سوزنی
این نوع تکنولوژی در اصل شامل یک قسمت اصلی به نام پرینت هد می باشد. این پرینت هد شامل 24 سوزن است که وظیفه ضربه زدن و چاپ را بر عهده دارند. مواد مصرفی پرینترهای سوزنی ، ریبون می باشد.
ریبون نواری مشکی رنگ است. مکانیزم چاپ این توع پرینترها بدین گونه است که سوزن های پرینت هد بر روی نوار ریبون ضربه وارد کرده و اثر این ضربه منجر به انتقال رنگ به تاروپود کاغذ می شود. این عمل امکان جعل چک را کاملا از بین می برد.علاوه بر مورد ذکر شده هزینه های جاری فوق العاده کم چاپ سوزنی که یکی دیگر از مزیت های چاپ سوزنی در مقایسه با چاپ جوهرافشان و چاپ لیزری می باشد.
در واقع هزینه جاری پرینتر سوزنی ، در مرحله اول فقط ریبون و در مرحله دوم پرینت هد می باشد. ( که قیمت ریبون بسیار ارزان و ناچیز است )
برای چاپ چک ، پرینتر هایی مخصوصی با تکنولوژی چاپ سوزنی بنام پسبوک پرینتر ، طراحی و ساخته شده است که علاوه بر سرعت بالا ، امکان چاپ چک ، فیش های چند نسخه ای واریز برداشت و حواله های بانکی ، سفته ، دفترچه و پاکت نامه را دارند.
این پرینترها برای چاپ چک ، گزینه ایده آلی هستند و به همین دلیل است که تمامی بانک ها ( چه در ایران و چه در دنیا ) ، جهت صدور چک و انجام امور مالی خود ، از پسبوک پرینتر یا پرینتر چاپ چک سوزنی استفاده می کنند. ضمن آن که پیشنهاد می کنیم مقاله پرینتر چاپ چک و مزایای استفاده از آن را حتماً مطالعه بفرمایید.
پرینتر لیزری
قطعات اصلی فرآیند چاپ لیزری شامل پرینت هد ( لیزر ) ، درام و فیوزر است و مواد مصرفی این نوع چاپ نیز تونرکارتریج یا پودر تونر می باشد.
مراحل چاپ پرینت لیزری
چاپ لیزری چند مرحله اصلی به شرح زیر می شود:
- مرحله اول- شارژینگ ( Charging ) : در این مرحله سطح درام توسط بارهای الکتریکی شارژ شده و باردار می شود.
- مرحله دوم- نور ( Exposure ) : به سطح درام و نقاطی که قرار نیست چاپ صورت گیرد ، نور تابیده می شود و آن قسمت ها تخلیه بار الکترونیکی شده و اصطلاحاً Discharge می شوند. ( تصویر بصورت بار الکتریکی روی سطح درام تشکیل می شود )
- مرحله سوم – Developing : با توجه به خاصیت الکتریکی که پودر تونر دارد ، نقاطی که روی سطح درام همچنان باردار است ، پودر تونر را جذب کرده و تصویر روی سطح درام با پودر تونر تشکیل می شود.
- مرحله چهارم – انتقال ( Transfer ) : حال باید تصویر تشکیل شده روی درام را به کاغذ انتقال داد. با عبور کاغذ از روی درام و تماس آن با سطح درام ، تصویر تونری به سطح کاغذ منتقل می شود.
- مرحله پنجم – پخت ( Fusing ) : جهت تثبیت تونر روی کاغذ ، کاغذ از قسمتی به اسم فیوزر رد شده و تونر را روی سطح کاغذ می پزد و کاغذ با چاپ نهایی از پرینتر خارج می شود.
- مرحله ششم – تمیز کاری ( Cleaning ) : حال پرینتر باید سطح درام را چه از نظر الکتریکی و چه از نظر پودر تونر ، تمیز کرده و آن را آماده چاپ بعدی نماید.
بصورت خلاصه می توان فرآیند چاپ لیزری را بدین صورت تعریف کرد که پودر تونر پس از انتقال مغناطیسی به سطح درام به روی کاغذ منتقل شده و سپس در محل قرار گرفته پخته و چاپ می شود. نکته ی حائز اهمیت آن است که تونر بر روی کاغذ قرار می گیرد و پخته می شود. به همین دلیل به راحتی و با یک جسم تیز یا سخت ، می توان آن را از روی سطح کاغذ تراشید و پاک کرد.
فرض کنید چکی را دارید که مهر و امضا شده ، اما مشخصات چک شامل مبلغ ، بابت و .... پاک شده باشد.... با توجه به اینکه امکان پاک شدن چاپ از چک وجود دارد و چک را مستعد جعل می نمایند تکنولوژی پرینترهای لیزری برای چاپ چک مردود می شوند.
پرینتر چاپ جوهرافشان
قسمت های اصلی چاپ جوهرافشان ، شامل پرینت هد ، مخزن ذخیره جوهرهای هدر رفته و لوله های انتقال جوهر بوده و مواد مصرفی این نوع چاپ جوهر می باشد.
مکانیزم چاپ بدین صورت است که جوهر به وسیله لوله های انتقال از مخزن جوهر به پرینت هد انتقال داده شده و این جوهر ها در پرینت هد با هم ترکیب می گردند و رنگ مورد نیاز برای چاپ ساخته می شود. سپس رنگ ساخته شده توسط نازل ها بر روی کاغذ پاشیده می شود. پس از پاشیده شدن جوهر بر روی کاغذ ، پرینت هد وظیفه خشک کردن و اصطلاحاً Cure کردن چاپ را نیز دارد. ( این مرحله در بعضی از پرینترهای جوهرافشان انجام نمی شود. ) نهایتاً جوهرهای اضافه و هدر رفته نیز توسط لوله های انتقال به مخزن جوهرهای اضافه منتقل می شود.
البته ذکر این نکته هم حائز اهمیت است که در بعضی از پرینترهای جوهرافشان، برای هر رنگ یک پرینت هد قرارداده شده و کار ترکیب رنگها روی سطح کاغذ و بعد از پاشیدن جوهر صورت می گیرد.
با توجه به ماهیت مایع جوهرهای رنگی این نوع تکنولوژی ، جوهر به سادگی وارد تار و پود کاغذ شده و امکان تراشیده شدن را از بین می برد. اما از این پرینترها نمی توان به عنوان پرینتر چاپ چک استفاده نمود چرا که جوهر های آن ها محلول در آب است و در کنار رطوبت ، بسادگی جوهرش پخش میشود. ضمن اینکه امکان چاپ روی فرم های چند نسخه ای ( مانند فیش ها و حواله های بانکی را ندارند ) و با توجه به اینکه مانند پرینتر لیزری از پیک آپ برای گرفتند کاغذ و چک استفاده می کنند ، امکان گیر چک و کاغذ در این پرینتر ها ، بسیار زیاد است !
تکنولوژی چاپ جوهرافشان ، هزینه های جاری زیادی دارد که بصورت کلی این هزینه ها شامل موارد زیر می شود:
- گرفتگی هد نیاز به سرویس آن
- خرابی هد
- جوهرهای مصرفی
- مخزن جوهر های هدر رفته
شایان ذکر است یکی دیگر از ضعف های پرینترهای جوهرافشان این است که اگر برای مدتی این پرینترها کار نکنند ، منجر به خشک شدن جوهر و از بین رفتن هد می شود.
با توجه به هزینه های جاری و نگهداری این نوع چاپگر ها و همچنین پاک شدن جوهرهای محلول در آب در مجاورت آب ، چاپ جوهرافشان نیز برای چاپ چک مناسب نمی باشند.
پرینتر چاپ چک تالی 5040
کمپانی جهانی تالی داسکام بیش از 50 سال سابقه تولید انواع پرینترهای سوزنی ، خطی و لیزری را دارد. تالی داسکام پیشرو در ارائه راهکارهای سریع و قدرتمند در چاپ می باشد.
طراحی و ساخت پرینتر تالی T5040 ، در کمپانی تالی داسکام آلمان انجام گرفته است و توسط داسکام اندونزی ، اسمبل شده است.
شرکت واریان قریب به 40 سال است که نماینده انحصاری تالی در ایران می باشد و در طی این سال ها با ارگان ها ، سازمان ها و بانک های متعددی سابقه فعالیت دارد. بعلاوه آنکه این شرکت دارای بیش از 50 نماینده ارائه خدمات پس از فروش در سراسر ایران می باشد.
مزایای پرینتر چاپ تالی T5040 در مقایسه با سایر پرینترهای چک
- دستگاه کاملاً بروز بوده و توسط کمپانی Tally Dascom پشتیبانی نرم افزاری و سخت افزاری میشود.
- ویژگی منحصر بفرد صاف کردن مکانیکی سند را دارد. در واقع چنانچه کاربر سند را کج درون دستگاه بگذارد ، ابتدا آن را صاف کرده وسپس چاپ را انجام میدهد.
- ساختار قوی و مستحکم دستگاه ، آن را از هرگونه عیب و ایراد های کوچک و بی دلیل مبرا کرده است.
- دارای فارسی سازی سخت افزاری و پشتیبانی از کلیه فونت های استاندارد و غیراستاندارد فارسی و لاتین.
- قابلیت برقراری ارتباط با کلیه نرم افزارهای حسابداری ، خزانه داری و بانکی ایرانی و خارجی.
- دارای درایور مخصوص برای ویندوزهای 64 بیتی و ویندوز 11 با نصب بسیار آسان.
- شدت ضربه آن قابل تنظیم است.
- محل چاپ را برجسته می کند. ( پرفراژ )
- عمر ریبون فابریک آن 10 میلیون کاراکتر است که بصورت تئوریک دو برابر استاندارد عمر ریبون های دیگر می باشد.
- دارای درگاه های ارتباطی USB ، پارالل و سریال بوده و دو کاربر می توانند همزمان از دو پورت آن استفاده کنند.
- نمایشگر LCD دارد که علاوه برنمایش وضعیت دستگاه ، امکان اعمال تغییرات را به سادگی به کاربر می دهد.
- این دستگاه شامل 24 ماه گارانتی رسمی شرکت واریان می باشد.