فناوری

تکنولوژی اسکنرها - CCD vs CIS

تکنولوژی اسکنرها - CCD vs CIS

در طی سال های اخیر ، اهمیت اسکن در جاهایی که با اسناد مهندسی و عریض سروکار دارند رو به روز بیشتر شده است. وقتی به اسکن اسناد عریض فکر می کنیم ، متوجه می شویم که واقعاً همچین نیازی وجود دارد. در اینجا به برخی از مزایای کلیدی اسکنرهای اسناد اشاره می کنیم:

  • اسکن و آرشیو حجم بزرگی از نقشه های مهندسی باعث ازاد شدن فضاهایی می شود که آن نقشه ها اشغال کرده بودند.
  • با ایجاد تغییر در نقشه ها ، می توان تاریخ چه از آن نقشه را بصورت الکترونیکی در اختیار داشت.
  • به سادگی امکان به اشتراک گذاشتن آن نقشه با همکارانمان به وجود می آید.
  • و...

وقتی در مورد سخت افزار اسکن صحبت می کنیم ، اساساً دو تکنولوژی اصلی برای آن ها وجود دارد. 1) CCD و 2) CIS

حال به بررسی و تفاوت های این دو تکنولوژی می پردازیم.

تکنولوژی اسکن CCD

CCD مخفف Charged Coupled Device می باشد. در اصل ، این دقیقاً همان سنسور تصویری ( Imaging Sensor)ی است که در دوربین های دیجیتال استفاده می شود. تکنولوژی اسکن CCD ، از لنز برای انتقال عکس به سنسورهای تصویری استفاده می کند. این روش برای اسکن با رزولوشن(کیفیت) و جزئیات بسیار بالای اسناد عریض رنگی بسیار مناسب است.



درواقع بخاطر کیفیت بسیاربالا در اسکن جزئیات است که تکنولوژی اسکن CCD را به بهترین انتخاب برای کارهای گرافیکی و هنری تبدیل کرده است. اما این موضوع باعث نمی شود که از تکنولوژی اسکن CCD در کارهای مهندسی و اسناد حرفه ای استفاده نشود! بسیار از شرکت های ساختمانی ، مشاوره ای و تولیدی از این نوع اسکنرها استفاده می کنند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از این نوع اسکنرها ، پوشش بسیار حرفه ای عمق اورجینال می شود. برای مثال ، نقشه هایی که چندین تا خورده اند تا بایگانی شوند ، پس از باز شدن ، اثر تا خوردگی روی آن ها وجود دارد. اسکنر های CCD چون می توانند عمق وسیعی از اورجینال را اسکن کنند ، این امکان را به وجود می آورند که به وسیله کامپیوتر و با استفاده از نرم افزارهای مرتبط ، اثرات تاخوردگی را حذف کرده و نقشه اسکن شده را بهینه ی بهینه کرد! همچنین اسکنرهای CCD این امکان را می دهند تا اسناد و اورجینال های ضخیم را نیز اسکن نمایید.

مزایای اسکنرهای CCD

  • نسبت سیگنال به نویز (SNR) بالا بخاطر لامپ فلورسنتی که منبع نور است.
  • به دلیل لنزهای حرفه ای آن ، به وجود عمق در کار حساس نیست و عمق را به بهترین شکل ممکن اسکن می کند.

معایب اسکنرهای CCD

  • هزینه نگهداری نسبتاً بالا نسبت به CIS
  • تکنولوژی پیچیده تر نسبت به CIS
  • جاگیرتر نسبت به CIS

اسکنر کانتس Ultra HD4200 دارای 5 دوربین CCD با لنز Fuji است که توانایی اسکن تمام جزئیات یک اورجینال ( چه عکس و چه نقشه ) را دارا می باشد.

تکنولوژی اسکن CIS

تکنولوژی دیگر اسکن ، CIS یا Contact Imaging Sensor است که بجای استفاده از لنزهای دوربینی ، از لنزهای فیبرنوری برای تبدیل اورجینال به عکس ( یا همان عمل اسکن ) استفاده می کند. این تکنولوژی مدرن تر و ارزان تر از تکنولوژی CCD است.



از آنجایی که دوربینی در این تکنولوژی به کار نرفته است و سنسورها توسط نرم افزار کنترل می شوند ، هزینه ی نگهداری به مراتب کمتری دارند. اما در پوشش دهی عمق به مانند CCD قوی نیستند. همچنین قدرت اسکن تمام جزئیات و خصوصیات رنگ ها را ندارند. اسکنرهای کانتکس مانند IQ Quattro و SD این عیب را از طریق نرم افزارهای کامپیوتری مخصوص خودشان به اسم NextImage برطرف کرده اند.

مزایای تکنولوژی CIS

  • هزینه کمتر
  • سرویس و نگهدارزی کمتر
  • جمع و جورتر
  • چون لنز ندارند ، احتمال خدشه دار شدن آن ها نیز وجود ندارد

معایب تکنولوژی CIS

  • پوششدهی ضعیف عمق
  • بخاطر منبع نوری LED ، نسبت سیگنال به نویز (SNR) ضعیف تری دارند

نتیجه گیری

اگر کار شما بیشتر نقشه های CAD/GIS است و می خواهید از آن ها اسکن بگیرید ، شک نکنید که بهترین گزینه برای شما اسکنرهایی با تکنولوژی CIS مانند کانتکس IQ Quattro 4400 و کانتکس SD 36 می باشد. هم هزینه کمتری دارند و هم به وسیله ی نرم افزارهایی که با این اسکنرها ارائه می شود ( نرم افزار کانتکس NextImage ) معایب این تکنولوژِ تقریباً از بین رفته است.
اما اگر جزئیات و کیفیت اسکن برای شما کلیدی است ( مانند اسکن از عکس های آتلیه ای ) بدون شک بهترین انتخاب برای شما تکنولوژی CCD ( مانند اسکنر کانتکس Ultra HD 4200 ) می باشد.